Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Zupa meksykańska

tinezja

zupa meksykańska
Składniki

- 400-500 gram mięsa mielonego (ja użyłam wołowego)
- 1 biała cebula
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku 
- papryka (ja użyłam peperoni : 1 czerwoną i 2 zielone)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 4-5 szklanek wody lub bulionu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- świeża lub suszona kolendra (dodajemy na koniec)
- kawałek żółtego sera

Wykonanie

Cebule kroimy w grubą kostkę lub piórka, czosnek drobno siekamy, razem podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy, smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i ponownie smażymy kilka minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy pomidory w puszce, mieszamy. Po chwili dodajemy wodę lub bulion i gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydze i fasole, doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy kolendrę. Zupę posypujemy startym żółtym serem i podajemy z nachosami lub pieczywem.

Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Maria1972] *.bb.sky.com

    Rewelacja! Dziekuje i szczerze polecam :)

  • tinezja

    @Maria1972
    Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam :)

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci