Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Ślimaczki drożdżowe z serem

tinezja

ślimaczki drożdżowe z serem

Składniki

Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 gram masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25 gram drożdży
- 1 jajko
Masa serowa
- kostka twarogu (250 gram)
- żółtko
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- łyżka miękkiego masła (użyłam oleju kokosowego)

Wykonanie

 Ciasto: Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże kruszymy, rozpuszczamy w ciepłym mleku,dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do przesianej mąki dodajemy cukier, jajko, ostudzone masło i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
 Masa serowa: Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt. nakładamy masę serową i zwijamy w rulon. Kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawiamy na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gotowe bułeczki możemy polukrować.

Smacznego!

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci