Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Pączki

tinezja

pączki

Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- 7 żółtek + 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki letniego mleka
- 100 g masła 
- szczypta soli
- 50 ml wódki lub spirytusu
Dodatkowo
- tłuszcz do smażenia
- marmolada do nadziewania
- cukier puder do posypania lub lukier
{Składniki powinny mieć temperaturę pokojową}

Wykonanie

Przygotowujemy rozczyn: w misce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Masło rozpuszczamy. Jajko z żółtkami i cukrem ucieramy na puch. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę mleka i rozczyn, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy masło i alkohol, i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu natłuszczonymi w oleju palcami odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy porcję marmolady i sklejamy formując kulki. Układamy na podsypaną mąką stolnicy. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 170 stopni, wkładamy po kilka sztuk (pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu). Smażymy z każdej strony po ok. 2,5 minuty. Łyżką cedzakową wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

pączki

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Izabela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super przepis! Pączki wyszły idealnie! Polecam :-)

  • Gość: [Smaki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci