Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Chrupiące faworki

tinezja

faworki

Składniki
- 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania

Wykonanie

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ciasto jest podobne do ciasta na makaron). Gotowe ciasto dzielimy na części, każdą cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. W środku każdego robimy nacięcie i przeciągamy przez nie koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci