Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Ziemniaczane knedelki

tinezja

Ziemniaczane knedle

Składniki
Ciasto:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- szklanka mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
- kostka twarogu (25 dag)
- 2 kopiaste łyżki startego żółtego sera
- 1 duża cebula
- żółtko lub małe jajko
- sól, pieprz
- olej 

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. 
 Farsz: Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Twaróg rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, żółty ser, żółtko i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny, o wyraźnym, serowym smaku).
 Ciasto: Do ziemniaków dodajemy żółtka, obie mąki i zagniatamy jak na kopytka. Z gotowego ciasta formujemy wałek (ciasto z pewnością będzie się kleiło, więc podsypujemy mąką), kroimy na kawałki. Każdy kawałek lekko rozpłaszczamy, nakładamy porcję farszu i zlepiamy, formujemy w dłoniach, by powstała zgrabna kulka. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy na średnim ogniu, od wypłynięcia przez 3 minuty. Podajemy polane zasmażoną cebulką lub skwarkami.

Smacznego!

 

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci