Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Ślimaczki z ciasta francuskiego

tinezja

ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki (ok 150 g)
- kilka plasterków sera żółtego (ok 150 g)
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, zioła np. bazylia, oregano
- oliwa z oliwek

Wykonanie
 Sos: Na oliwie podsmażamy zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku (trzeba uważać, gdyż szybko się przypala), dodajemy koncentrat i ketchup,chwilę smażymy. Następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody, doprawiamy i zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
 Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy sosem (zamiast sosu możemy posmarować ketchupem lub przecierem pomidorowym i posypać ziołami). Na sos układamy plastry szynki, a na szynkę plastry sera, zwijamy w rulon. Następnie kroimy na kawałki o grubości 1-1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci