Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Rolada serowa z mięsem mielonym

tinezja

rolada serowa z mięsa mielonego

Składniki

Ciasto serowe
- 300 g sera żółtego
- 200 g majonezu
- 5 jaj

Farsz
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- można dodać natkę pietruszki 

Wykonanie

Ciasto serowe: Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jaja i majonez, wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki (25x40) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy, by chwilę przestygło, a następnie delikatnie zdejmujemy papier.
Farsz: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy jaja, bułkę tartą, przestudzone pieczarki i natkę pietruszki, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Na ciepłe ciasto serowe nakładamy farsz od strony, która była przyklejona do papieru, zostawiając po obu stronach ok.1 cm wolnego miejsca. Zwijamy w miarę ściśle w roladę i układamy na blaszce złączeniem do dołu. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.

Smacznego!

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci