Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Paszteciki z kapustą i grzybami

tinezja

paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki

Ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja (1 jajko dodajemy do ciasta + 1 do posmarowania pasztecików)

Farsz
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2-3 garście suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej

Wykonanie

Farsz : Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i wkładamy do garnka. Do kapusty dodajemy grzyby, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzamy na sitku i studzimy. Następnie odciskamy jeszcze z nadmiaru wody i kapustę drobno kroimy, a grzyby mielimy. Na dużej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, następnie dodajemy kapustę z grzybami i chwilę razem smażymy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto : Drożdże rozcieramy z mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczną rosnąć dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy do posiekanej z masłem mąki. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy (jeśli będzie się kleiło to podsypujemy mąką), wykrawamy prostokąty, na środku każdego układamy farsz i zwijamy. Paszteciki układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci