Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Zupa serowa z pulpecikami

tinezja

zupa serowa z pulpecikami

Składniki

- 50 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag kurek (możemy zastąpić pieczarkami)
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 2 serki topione (200 gram)
- 2 litry wody
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy
- koperek

Przygotowanie

Do mięsa dodajemy startą na małych oczkach jedną cebulę i czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do gotującej się wody (do wody dodajemy ziele angielskie i liść laurowy). Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy oczyszczone kurki i chwilę smażymy. Gdy pulpeciki będą gotowe to wyciągamy je, a do wody wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, dodajemy podsmażone kurki i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy rozpuszczone serki, doprawiamy i posypujemy koperkiem. Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka to możemy zagęścić ją łyżką mąki.

Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Cukiernia Krzyżański] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kiedyś próbowałam zrobić zupę serową z przepisu Magdy Gessler. Niestety nie wyszła, od tego czasu nie podejmowałam się kolejnych prób robienia zupy serowej, ale chyba czas się przełamać. Jadłam kiedyś dobrą w restauracji i chciałabym, żeby mi też taka wyszła w końcu :)

  • tinezja

    Nie zniechęcaj się! Mi też wiele potraw nie wyszło, ale zawsze próbuje dalej :) Trzymam kciuki, by tym razem się udało! :D

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci