Menu

Pod szklanką

Witam! Gotowaniem zajmuję się od bardzo dawna. Do założenia bloga namówiła mnie córka, która często pomaga mi w kuchni. Przepisy, z którymi chcę się z Wami podzielić, były wielokrotnie testowane przez moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają :)

Placki z gotowanych ziemniaków

tinezja

Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki

- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- bułka tarta
- olej do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajko i mąki oraz doprawiamy solą, wyrabiamy jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt kleiste to dosypujemy jeszcze mąki). Z ciasta formujemy gruby wałek, kroimy go na kawałki i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosami np. grzybowym.

Smacznego!

placki z gotowanych ziemniaków

 

 

© Pod szklanką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci